16 september 2018 - Nyheter

Dags börja tänka på D-vitaminet!

Snart är det höstdagjämning den 23 september och just den dagen är D-vitaminets dag. Trots vår varma sköna sommar så är det nu åter dags att tänka på att fylla på kroppens lager med D-vitamin. Under sommarmånaderna har vi kunnat få i oss tillräckligt med D-vitamin från solljuset men under vinterhalvåret räcker inte solljuset i norden till och då behöver vi få i oss tillräckligt genom kosten. Den s k halveringstiden på D-vitamin är sex veckor vilket innebär att vi tappar hälften av våra förråd var sjätte vecka.

Från kosten är den främsta källan till D-vitamin fet fisk som exempelvis sill, makrill och lax. Även ägg och berikade matfetter och mjölkprodukter bidrar till intaget. Det finns även många olika tillskott med D-vitamin. Det är nämligen svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin enbart från den vanliga kosten.

Varför är det så viktigt med just D-vitamin? Jo D-vitaminet reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och har utöver det många viktiga hälsoeffekter, det behövs för både vårt immunsystem och vår muskelfunktion. För vissa grupper är det särskilt viktigt.

Vegetarianer, små barn och äldre som tillbringar lite tid utomhus har extra behov. Det finns studier som pekar på otillräckliga nivåer av D-vitamin i blodet hos olika invandrargrupper. I maj publicerades en doktorsavhandling från Umeå som visade att D-vitaminbrist är vanligt hos immigranter. Enligt Livsmedelsverkets senaste stora matundersökning visade det sig även att unga kvinnor fick i sig för lite D-vitamin.

En studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg med över 500 deltagare visar att hälften av alla friska blodgivare under vinterhalvåret har otillräckliga D-vitaminnivåer i blodet. Resultaten ledde forskarna till slutsatsen att minst halva Sveriges befolkning behöver öka sina D-vitaminnivåer vintertid.

Ringa in höstdagjämningen och undvik att få D-vitaminbrist i vinter!