PDF Skriv ut

Branschen

Trenden i samhället har gått mot en större medvetenhet kring hälsa och välmående. Det har resulterat i att allt fler tycks vilja ta ett större eget ansvar för att försöka hålla sig friska.

Här kan Svensk Egenvårds medlemmar hjälpa till genom ambitionen att erbjuda en omsorg som gäller både råvarans ursprung och hur produkten bereds, förpackas, märks och marknadsförs.

Att fler intresserar sig för den egna hälsan är en utveckling som är positiv både för individ och samhälle. Ett ökat fokus på hur den egna livsstilen påverkar hälsan gör att fler personer kan hålla sig friskare längre. Det i sin tur kan spara samhällets utgifter för livsstilsrelaterade sjukdomar.

Visste du att

År 2008 köpte svenskarna vitaminer och mineraler för 650 miljoner kronor.
Att kosttillskotten är säkra är en självklarhet för oss! Slarvar någon av oss drabbar det hela branschen negativt. Medlemmar i Svensk Egenvård som importerar/ för in eller producerar kosttillskott på den svenska marknaden förväntas uppfylla och arbeta efter Svensk Egenvårds nationella branschriktlinje ” Säkra kosttillskott till konsument”.

Alla som har en verksamhet där kosttillskott hanteras måste ha ett system för livsmedelssäkerhet, eller som det också kallas – egenkontroll. Branschriktlinjen finns nu tillgänglig på såväl Svensk Egenvårds och Livsmedelsverkets webbplats och ger råd till kosttillskottsföretag om hur de ska leva upp till kraven i lagstiftningen.

Naturläkemedel och växtbaserade läkemedel

Det som tidigare har kallats naturläkemedel är nu indelad i flera produktkategorier. Anledningen till detta är harmoniserade EU-regler som börjat gälla även i Sverige (maj 2006). Produktkategorierna är naturläkemedel (NLM), traditionella växtbaserade läkemedel (TVBL) och växtbaserade läkemedel (VBL). Alla dessa är juridiskt att betrakta som läkemedel.
Begreppet naturmedel som fanns tidigare har upphört att gälla och används inte längre av myndigheterna.
Naturläkemedel är läkemedel vars verksamma beståndsdelar utgörs av en djurdel, bakteriekultur, mineral, salt eller saltlösning. Beståndsdelarna får inte vara alltför bearbetade. Naturläkemedel är receptfria och avsedda för egenvård vilket innebär att de ska användas vid enklare besvär som inte kräver läkarbehandling.
Enligt den nya definitionen är naturläkemedel inte växtbaserade. De som tidigare var växtbaserade läkemedel ska nu klassas som antingen traditionella växtbaserade läkemedel (TVBL) eller (VBL) växtbaserade läkemedel.

Senast uppdaterad 2013-10-28 10:30
 

Välkommen till höstens Egenvårdsakademi

Hitta rätt kurs, läs mer om utbildningarna och hur du anmäler dig.

Läs mer...

Ny uppdaterad branschriktlinje

Ny uppdaterad branschriktlinje

Nu finns Säkra kosttillskott till konsument 2014 att beställa!

Läs mer...

Medlemslogin

För att kunna ta del av alla information på sidan behöver du logga in.
Glömt lösen?

Hur bli jag medlem?

Ladda ner, skriv ut och skriv under de handlingar du finner nedan. Dokumentet ska sedan skickas till oss per post för att ansökningen ska kunna behandlas. Nya ansökningar behandlas på nästkommande styrelsemöte.

Medlemsansökan Mer info om ansökan

Tipsa en vän

Dela med dig av informationen på denna sida till dina vänner

** Din EpostadressDin väns Epostadress

Skriv ett personligt meddelande, frivilligt.

* Obligatoriska fält